Back to space for living: rural  

200 New Houses Lydney

The Project: We were appointed by a consortium of Landowners to work with a planning consultant and landscape architect to develop a scheme for a large residential development on the edge of Lydney.

The Brief: Any large scale development is going to be sensitive and needs careful consideration in relation to the impact it has on the neighbouring properties and the local infrastructure. Of particular importance to this site were the far reaching view and steep topography of the site and the desire to provide some community facilities within the scheme.

The Solution: Working in conjunction with Hunter Page Planning and a team of other consultants we prepared a scheme for two-hundred dwellings. In addition to the new houses the scheme includes a new community building and retirement apartments, all set within public open space and a retained landscape featuring ponds and swales to assist with the management of surface water drainage. The site benefits from far reaching views over the Severn Estuary and consequently the visual impact of the development was a key consideration in our design of the proposed scheme. The project has recently been submitted for planning with a determination due in 2014.